Într-un banc se spunea că Dumnezeu a creat cerul și pământul, restul e made in China.

Deși am început pe un ton umoristic, îți spun că treaba e foarte serioasă și de fapt, ar trebui să iei în calcul China atunci când te gândești la dezvoltare. Desigur, aplicăm aceleași reguli de bază, cauți un partener bun din punct de vedere al prețului și calității, pentru că nu îți dorești un furnizor care oferă doar un preț foarte mic.

E de preferat să îți faci o listă cu plusuri și minusuri când alegi furnizorii, ca la școală, când împărțeai tabla pe jumătate și efectuai un exercițiu matematic.

Clar, alege calitatea și fii pretențios cu tine și cu partenerul tău de afaceri.

 

 

Să știi că niciun furnizor nu va oferi cel mai bun preț din prima, aici intervine arta negocierii. Modul în care pui problema, cum comunici și cum te poziționezi, toate lucrurile acestea vor decide la final. Alegi un număr diferit de unități pe care vrei să le comanzi, pentru a da impresia că ai planuri și pe termen lung, plus pentru a vedea prețul corect și îi rogi să îți trimită o ofertă, dar, când spun îi rogi, nu mă refer la “căciuleală“, mă refer la a le arăta importanța ta în această ecuație.

Ghidul începătorului
De ce și cum să construiești o afacere profitabilă pe Amazon în 2019

După cum fluctuează prețul în funcție de numărul de unități, vezi cum poți negocia, unde se poate umbla subtil.

 

 

Fii în prezent cel din viitor!

Ce vreau să-ți spun e că având o mentalitate bună și știind unde să țintești, vei părea mai mare decât ești în prezent. Oamenii de business te vor studia și vor vrea să vadă un leu în mediul natural, gata să adulmece oportunitatea. Dacă ai ajuns în acest punct ți-ai dat seama că trebuie să fii puternic și încrezător pentru a reuși.

Nearătând că ai o companie mică, la început de drum, cei cu care negociezi vor vrea să se bage în seamă cu tine și să-ți prezinte ofertele cele mai bune. E la fel de important să te apropii de furnizorii din China, promițându-le că le vei vizita compania, lucru care, dacă relația se menține, este benefic. E vorba de cuvânt, respect, onoare, plus că vei avea o experiență extraordinară, mai ales dacă ești pasionat de istorie.

Până la urmă totul se rezumă la interacțiunea umană, încrederea și conexiunea se produce atunci când discuțiile de după închegarea relației, se duc în zona hobby-urilor, a lucrurilor pe care le aveți în comun. De preferat să evitați discuțiile despre politică și religie, mai ales dacă nu sunteți pe aceeași lungime de undă.

 

 

Chiar dacă ți-ai făcut o relație excelentă cu un furnizor, nu înseamnă că trebuie să lași garda jos. Calitatea contează și nu trebuie să renunți la pretențiile pe care le ai de la tine și de la alții, doar pentru că s-a ajuns la amiciție. Există proverbul ăla românesc, îl știm cu toții: “Frate, frate, dar brânza-i pe bani!” Poate e o formulare prea directă, dar aici suntem între noi și ne permitem să vorbim deschis.

Dacă negocierie nu mai merg către direcția corectă, spune-le adevărul și cu o strângere de mână virtuală (dacă altfel nu se poate) fă ceea ce e necesar.

Pentru că vreau să închei acest articol într-o notă ok, o să las aici o vorbă rostită de Dorel Schor:

“Respectul este reciproc avantajos.”

 

Succes!
Ghidul începătorului
De ce și cum să construiești o afacere profitabilă pe Amazon în 2019