Nu vom intra direct în subiect, mai întâi am să îți explic ce înseamnă 3PL sau TPL, adică “Third-party logistics”.

E vorba de utilizarea unei întreprinderi terțe pentru externalizarea elementelor sale de distribuție, depozitare și servicii de realizare.

Orice schimbare produce un mic șoc și de aici, temerea se accentuează, astfel, adăugarea unui partener de aprovizionare îți ridică multe semne de întrebare.

Prima lună,“luna de miere”, poate fi ceva extraordinar, dacă gestionezi bine situația și ai răbdare. E fix ca într-o căsnicie, fundația casei de piatră e importantă.

 

 

Începe prin a intra în pielea strategului și scrie-ți/ definește-ți așteptările. Asta te va ajuta să fii sigur pe tine atunci când discuți cu partenerul de afaceri și să vezi exact cum stau lucrurile de la început, să fii proactiv.

Știu, o să fiu repetitiv, am explicat deja în aproape fiecare articol acest lucru, dar comunicarea este unt pe pâine. Vă recomand să faceți câteva cursuri, nu strică; ideea e că partenerul trebuie să știe că ești preocupat cu adevărat, că ești disponibil să acorzi răspunsurile potrivite, întrebărilor potrivite. Pentru ca ingredientele să meargă bine împreună, e bine să te documentezi. Da, nimic nu se realizează fără muncă și fără a atinge un anumit nivel de cunoaștere. ATENȚIE! Nu trebuie să stai cu nasul în cărți și să îți omori toți neuronii, 2-3 ore/zi sunt mai mult decât suficiente pentru aprofundarea și acumularea informațiilor utile. Fii în temă și discută punctual, cam acestea ar fi condițiile principale.

 

 

Respectă-ți portofelul! Nu vreau să fiu prea direct, dar testează-ți partenerul și înțelege-i modul de a lucra. Nu uita că operațiunile 3PL sunt oarecum diferite față de operațiunile efectuate în depozitul tău. Să nu crezi că evaluarea celui cu care lucrezi are legătură cu neîncrederea. NU! Totuși, e vorba de afacerea ta, munca ta, investiția ta și trebuie să fii conștient de toate aceste elemente.

 

Ghidul începătorului
De ce și cum să construiești o afacere profitabilă pe Amazon în 2019

Planul B

 

Pentru că tu, cel căruia mă adresez ești cine știu că ești, sunt convins că te-ai gândit la PLANUL B, C, D… E de ajuns PLANUL B! Nu trebuie să cazi în extreme și să găsești nod în papură, dar e ok să știi că lucrurile pot deveni puțin mai dificile la început, de asta e normal să îți iei în calcul și câteva lucruri de rezolvat. Știi ceva? Sunt convins, dacă totul mergea extrem de ușor, nu te-ai fi apucat! De ce? Provocările pe care ești nevoit să le înfrunți sunt menite să-ți demonstreze cine ești cu adevărat.

 

 

Da, lucru cu un 3PL poate aduce puțină tensiune, fapt pentru care e bine să întrebi despre modul în care atenuează riscurile sau de lucrurile pe care le poți căuta pentru a depăși preocupările clienților. Evaluează-ți situația și pune pe hârtie orice problemă. Bine, nu aplica regula “drobului de sare”, fii echilibrat în ceea ce privește comunicarea cu partenerul tău de afaceri.

Cu siguranță vor exista fricțiuni, schimbări și e bine ca prin atitudinea ta proactivă să reduci riscurile și să creezi o ambianță plăcută.

 

 

 

P.S. Îți recomand două cărți scrise foarte bine, care sunt numai bune pentru a fi savurate în vacanță:

 

Funky Business si Karaoke Capitalism – de JONAS RIDDERSTRÅLE și KJELL NORDSTRÖM

 

Succes!

Ghidul începătorului
De ce și cum să construiești o afacere profitabilă pe Amazon în 2019