Prietene, astăzi voi schimba puțin tonul și îți voi vorbi despre istoria Amazon.

Compania care a avut un parcurs asemănător unei formații rock, totul pornind din garajul lui Jeff Bezos.

Povestea numelui e interesantă, la început a fost ales “Cadabra”, dar avocatul companiei Todd Tarbert, a avut inspirația să-l convingă pe Jeff, că nu e cel mai inspirat.

O altă alegere a fost “Relentless”, nume care poate fi asociat cu Amazon, prin prisma faptului că accesând relentless. com, vei fi redirecționat către home page-ul Amazon.
Provenind de la cel mai mare fluviu din lume și coroborat cu sloganul “Earth’s biggest book store”, numele de Amazon a devenit acum unul dintre cele mai rostite.

 

 

Povestea începutului acestui proiect uriaș vă va face să rezonați mai mult cu Jeff Bezos și să-l apreciați ca antreprenor, mai ales pentru calitățile de vizionar.
La început, de fiecare dată când cineva cumpăra un produs de pe site, suna un clopoțel și toată lumea din birou se aduna să vadă dacă persoana care a cumpărat este din cercul lor de prieteni. Partea bună e că după o perioadă relativ scurtă, clopoțelul a devenit o alarmă permanentă și a trebuit oprit.

Ghidul începătorului
De ce și cum să construiești o afacere profitabilă pe Amazon în 2019

Amazon a luat startul din garajul lui Bezos cu bani împrumutați de la părinți, după ce acesta a renunțat la cariera pe care o avea pe Wall Street și a decis să se mute în Seattle. Amuzant e că serverele instalate în garaj necesitau o energie atât de mare, încât nu se putea băga în priză niciun alt aparat fără să sară siguranțele.
Cu toate aspectele, când ambiția e de fier și lumea se învârte în jurul unei idei, apar astfel de povești de succes.
După cum menționam, fiind un site care vindea cărți, poate neașteptat, dar în primele luni, se vânduseră deja cărți în toată SUA, precum și în alte 45 de țări.

 

Filosofia impusă de Jeff, de a acorda maximă atenție nevoilor clienților, a ajuns până în punctul în care fiecare angajat era și este nevoit să petreacă două zile, la fiecare doi ani, în call center, pentru a înțelege cum se desfășoară lucrurile din miezul companiei.
Am să subliniez și alte lucruri pe care fondatorul le-a făcut, cum ar fi primul market cu self-service și primele livrări cu drone, asta ca să nu vă spun ceea ce deja știți, că este pasionat și investește în proiecte legate de călătoriile în spațiu.

 

Știi cum se spune, totul e ciclic, în 1997 Bezos se întoarce pe Wall Street, de data asta pentru a-și lista compania la Bursă. În 2018, a devenit a doua companie după Apple, evaluată la o mie de miliarde de dolari.
Amazon este de fapt un concept care evoluează, în 2016 fiind inaugurat Amazon Go, un magazin fără caserii, în care clienții cumpără ce au nevoie pe baza unei aplicații.
Ca o paranteză, ne putem mândri cu câțiva români care se implică activ în acest proiect, lucru care nu ne surprinde, având în vedere capacitatea noastră intelectuală.

Închei acest articol cu câteva reguli de la care Jeff nu se abate niciodată:
1. doarme 8 ore pe noapte,
2. programează întâlnirile importante înainte de ora 12,
3. consideră că timpul este foarte prețios, de asta se întâlnește cu investitorii companiei sale doar 6 ore pe an.

 

Succes!
Ghidul începătorului
De ce și cum să construiești o afacere profitabilă pe Amazon în 2019