În România, această sărbătoare a fost mediatizată abia în ultimii 5-6 ani, și, ca orice lucru venit din afara granițelor, de unii nu a fost prea bine primită (e altă discuție).
Acum, să intrăm puțin în poveste:
“Octombrie 31 este ultima zi a calendarului celtic, sãrbãtoare pãgânã în onoarea morţilor. Acum 2000 de ani purta numele de All Hallows Eve, ziua de dinainte de All Saints’Day, creatã pentru creştinarea pãgânilor şi celebrând pe 1 noiembrie toţi sfinţii Bisericii Catolice. Deşi existã multe variante culturale ale tradiţiei, în esenţã existã acelaşi fond originar. Rãdãcinile Halloween-ului se regãsesc într-o festivitate celticã pe nume Samhain, care semnifica sfârşitul verii şi trecerea în anotimpul rece.
Ritual al recoltei însoţite de focuri sacre, Samhain marca un prag temporal fundamental, când sufletele morţilor se plimbau noaptea pe strãzi şi trebuiau îmbunate prin daruri lãsate la uşã pentru a asigura abundenţa recoltelor viitoare. În secolul al VIII-lea, din dispoziţia papei Grigore al III-lea, “superstiţia pãgânã” devine o onorare a sfinţilor şi martirilor, All Saints’ Day încorporând o parte din tradiţiile celtice. Cu timpul aceasta a evoluat într-o festivitate efectiv seculară, marcatã de evenimente precum faimosul trick-or-treating al copiilor sau întrunirile costumate. Ce ne spun celţii? Anul nou începe pe 1 noiembrie, dar cu o noapte înainte hotarul dintre lumea celor vii şi lumea celor morţi se dechide. În timpul Samhain (pronunţat sow-in) spiritele se întorc pe pãmânt şi pot provoca mari pagube recoltelor. Dar acestea înlesneau în acelaşi timp posibilitatea druizilor de a citi în viitor. Pentru un popor dependent de lumea naturalã schimbãtoare, predicţiile erau de o valoare inestimabilã, mai ales la intrarea în anotimpul rece şi întunecat. ” (text preluat din https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/de-unde-vine-sarbatoarea-de-halloween ).
Dacă găsești o oportunitate de a investi în această perioadă, am zis că ar fi ok să cunoști câte ceva despre această sărbătoare transformată, pentru unii, în afacere de succes.
Nu e vorba de cinism sau de nerespectarea celor care suferă sau au suferit din cauza coronavirusului, dar, pe undeva, se poate face o strategie de marketing care să te ajute.
E clar că mulți vor alege, la unele petreceri restrânse, costume care să includă măști. În concluzie, nu uita să adaugi la produsul tău de Halloween și o mască în ton cu costumul.

Unii colegi amazonieni chiar au mers pe această rețetă și pare a fi câștigăroare, mai ales că mare parte din măștile ce trebuiau să includă vopsea facială, au fost înlocuite cu măști medicinale pictate adecvat.
Un produs care chiar a prins foarte bine în perioada asta este replica măștilor purtate de medicii din timpul ciumei (cele cu cioc; mai jos, poză).
O altă categorie care aduce profit este cea a produselor de igienă și dezinfectanți, bineînțeles, ambalate pentru Halloween. De asemenea, costumele în formă de sticlă de dezinfectant se vând ca pâinea caldă. Totuși, conform statisticilor, cea mai bună afacere de Halloween este vânzarea costumelor pentru animalele de companie. Da, costumarea necuvântătoarelor e mult mai interesantă și asta se poate vedea în multe filmulețe de pe Youtube sau Facebook.
Una peste alta, în perioada asta, trebuie să te conformezi și să te adaptezi acestor condiții speciale, chiar să te reinventezi… ceea ce poate să fie în avantajul tău.
Închei cu un citat drag mie: “Construim prea multe ziduri și prea puține poduri.” – Isaac Newton
Succes!


