Am să vă traduc un articol scris foarte bine de Manuel Becvar, pentru a îți răspunde la multe întrebări pe care ți le pui zilnic.

“În 2016 am scris o postare pe blog care a devenit una dintre cele mai populare postări pe blogul meu. Practic, cum mi-am construit afacerea și ce fluxuri de venituri am avut la acea vreme.

Așadar, 5 ani mai târziu și un total de aproape 8 ani de muncă independentă și m-am gândit să vă ofer o actualizare și poate un răspuns la întrebarea cea mai frecventă, sunt încă bogat? Răspunsul simplu este NU. După majoritatea oamenilor, eu nu sunt încă bogat. Adică, sunt un multimilionar și mă pot retrage fără să fac nimic? Nu sunt. Dar, după standardele mele, sunt bogat. Lasă-mă să-ți explic de ce.

 

Flashback 2017/2018

Când eram mai mic, m-am gândit să mă retrag la 35 de ani, să locuiesc pe o plajă, să nu mai lucrez și să beau cocktail-uri toată ziua. Am fost acolo, am făcut asta. Am scris chiar despre „pensionarea anticipată”.

După ce am vândut una din afacerile mele în 2017 și, din punct de vedere tehnic, nu a trebuit să fac nimic timp de câțiva ani, m-am plictisit. Am călătorit mult în 2017/2018. Printre unele locurile vizitate s-au numărat Samoa, Australia, Tasmania, Cambodgia, Bali. M-am gândit că „am reușit” și a ajuns să devină destul de plictisitor după ceva timp. Poate sună arogant și înțeleg pentru oricine citește acest lucru, visând să aibă acest stil de viață, sună de parcă ceva nu este în regulă cu mine.

Crede-mă, dacă nu mai ai ce face, îți pierzi scopul și te deprimi. Chiar dacă ajungi să călătorești un an și vizitezi locuri, ajungi să te simți singur și irelevant. De aceea, atunci când oamenii muncesc toată viața și se pensionează la 65 de ani, ajung să se deprime și apoi încep să lucreze din nou. Și este posibil să fi auzit asta înainte, ar trebui să te bucuri de lucrurile din viață cât timp ești tânăr.

 

 

Tasmania 2018

Ce face ca cineva să fie bogat?

Majoritatea oamenilor cred că a fi bogat înseamnă a avea milioane de dolari în contul bancar. Pentru mine, libertatea este bogăția adevărată. Și ai nevoie de mult mai puțini bani pentru asta decât crezi. De-a lungul anilor am devenit minimalist. Nu pentru că nu am niciun venit, ci pentru că am scăpat de chestiile scumpe.

Cel mai scump lucru pe care probabil îl dețin este iPhone-ul meu din 2018. Nu am mașină, gadget-uri scumpe sau haine de lux. Am 8 tricouri, toate în aceeași culoare. Aș putea să-mi părăsesc apartamentul oricând și să împachetez totul într-o valiză mare. Singurele lucruri pe care încă risipesc bani sunt călătoriile. În restul timpului mănânc acasă, cumpăr haine o dată sau de două ori pe an și cumpăr lucruri de care am nevoie cu reducere. De ce aș cumpăra un tricou alb simplu pe care scrie „Givenchy” cu 100 $ când pot lua un tricou simplu alb cu 7,99 $ de la H&M?

Pentru mine, cel mai important lucru din viață în afară de familie și prieteni este libertatea de a trăi și de a lucra de oriunde vreau. Sigur, te-ai putea gândi că am deja banii pentru a face acest lucru. Dar am început de la zero. Câteva ore, începând de astăzi pot face diferența în câțiva ani. Mi-au trebuit 5 ani pentru a-mi construi fluxurile de venituri. Și nu mă stresez în aceste zile pentru a câștiga mii de dolari în fiecare lună.

 

Deci sunt încă bogat sau nu? Cât valorez?

Venitul meu lunar variază între 2000-5000 $ (dacă nu lucrez deloc) la 5 cifre, dacă lucrez. Dacă aș lucra orele de lucru „normale”, cum ar fi 9-17 de luni până vineri, aș putea face mai mult. Dar, sincer, nu mă interesează în acest moment acest lucru. Apreciez mult mai mult libertatea și echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Într-o zi normală, mă trezeam între orele 5-6 AM, îmi verificam e-mailurile, înregistram videoclipuri, scriam conținut, aveam apeluri de coaching și făceam asta până la ora 13:00. Mergeam apoi către sala de forță timp de o oră și jumate, mă întorceam la prânz și ieșeam apoi la plimbare. Dacă era ceva urgent la muncă, se mai adunau 1-2 ore în plus. Sigur, uneori lucrez 10-12 ore, dar am ales când și dacă vreau să o fac. Și, mai presus de toate, mă bucur de ceea ce fac, chiar dacă este o zi de lucru de 12 ore.

Ghidul începătorului
De ce și cum să construiești o afacere profitabilă pe Amazon în 2021

Aș putea cumpăra un Porsche sau chiar un Lamborghini? Da. Totuși, aș consuma rezervele de bani. Am închiriat o super-mașină o săptămână (o dată) și permiteți-mi să vă spun că m-am plictisit după 3 zile. În prima și în a doua zi a fost palpitant. Până în cea de-a 3-a zi am început să o conduc timp de o oră și până în cea de-a 4-a zi deja îmi stătea în cale. Așadar, dacă cheltuiesc 200.000 de dolari pe o mașină – iar, în momentul în care o scot din reprezentanță îi va scădea 20% din valoare – adică este, în general, o idee proastă și o investiție teribilă. Asta dacă vreau să-mi continui stilul de viață actual.

Majoritatea banilor mei sunt în dobânzi compuse – creând instrumente financiare. Adică generez dobândă asupra activelor mele în fiecare zi. Dacă investiți în active cu venituri pasive, cum ar fi împrumuturi P2P, ETF-uri, fonduri mutuale, REIT și altele, ați putea câștiga oriunde de la 6-10% pe an cu 300.000 USD. Adică puteți câștiga pasiv 16.000 – 30.000 $ pe an. Acest lucru ar fi suficient dacă închiriați un loc ieftin și nu cheltuiți mulți bani pe lucruri fanteziste. Nu spun că acesta este scopul final sau  că este alegerea pe care trenuie să o facă toată lumea. Nu a fost niciodată mai ușor să faci venituri pasive de la câteva sute de dolari. Și prin aceasta mă refer la cantitatea vastă de platforme și industrii disponibile astăzi în care puteți investi în siguranță. Bineînțeles că poți lucra în continuare și orice câștig din munca ta reprezintă bani în plus. Așa cum am spus mai devreme, să nu faci nimic te va plictisi și te va deprima.

 

Samoa

Ce fac de atunci?

În ultimii 5 ani m-am dedicat mentoratului, marketing-ului afiliat Amazon, creând tot mai multe cursuri în timp ce conduc alte companii. Am construit câteva site-uri web, am vândut unele și mi-am extins activele online în general. Am intrat chiar în industria Blockchain, construind un proiect care a ajuns să mă coste 70.000 $. Lecție învățată.

În același timp, am investit majoritatea economiilor mele în active cu venituri diferite. Încerc să nu mă ating de ele și să trăiesc din venitul pe care îl fac cu afacerile mele.

În 2020, în timpul apogeului pandemiei, am mers cu bicicleta la granița malaysiană la Bangkok (aproximativ 1000 km) cu un prieten.

De asemenea, am urmat un curs de 4 luni de tranzacționare zilnică, tranzacționare swing, tranzacționare pe termen lung. Am fost mereu interesat de tranzacționare în general, dar nu am știut niciodată cu adevărat ce fac. Așadar, în septembrie 2020 am decis că doresc în mod corespunzător să învăț de la un profesionist (Thomas Kralow) și am investit 600 $ într-un curs și am început să învăț.

Cea mai bună investiție pe care am făcut-o în ultimii 2 ani! Nu numai că acest curs a fost explicat pentru începători, dar trebuia să-ți faci temele, altfel nu puteai să te ajungi la lucrurile importante. Trebuia să finalizezi fiecare lecție, să înveți toate pârghiile până când ți s-a permis „tranzacționarea”.

 

 

Mergând cu bicicleta din Malaezia spre Bangkok

 

Ce fac în 2021 și nu numai?

După cum s-ar putea să fi văzut unii dintre voi, am început recent o provocare de a crea o altă companie Amazon. Pentru a fi mai exacți, este o provocare să ating cifra de afaceri de 1 milion de dolari cât mai repede posibil în următoarele câteva luni. Vreau să le dovedesc celor care nu cred că și în 2021 se poate crea o afacere Amazon / E-Ccommerce și poți avea succes.

Au trecut 2 luni și jumătate și până acum totul arată bine. Puteți chiar să vă alăturați mie și să vă creați propria provocare. Nu voi crea doar o companie pe Amazon, voi vinde și pe propriul magazin online, voi folosi serviciile Print on Demand (POD), voi vinde cu amănuntul și voi investi orice profit în instrumente financiare. Actualizez provocarea în mod public în fiecare lună și aproape zilnic în cadrul cursului meu.

Ghidul începătorului
De ce și cum să construiești o afacere profitabilă pe Amazon în 2021

În plus, mă gândesc să fac un Podcast și să-mi dezvolt canalul de Youtube. Sunt, de asemenea, foarte interesat să creez venituri pasive, așa cum ați ghicit deja. Iată deci câteva dintre instrumentele în care am investit:

Activele în care am investit:

Împrumut P2P Bondora și Mintos (lunar)

ETF-uri prin Interactive Brokers (lunar)

Gold via my bank (lunar)

Criptomonede (o singură dată)

Curs de tranzacționare cu cursul lui Thomas Kralow (o singură dată pentru auto-perfecționare)

Fonduri mutuale prin banca mea (lunar)

„Asigurare de viață” prin banca mea (lunar)

În total, investesc aproximativ 2000 $ pe lună în aceste active (chiar cheltuiesc mai puțin decât cheltuielile mele lunare de bază, inclusiv chiria). Dar puteți începe cu 100 $ sau mai puțin. Dacă sunteți interesat de acest lucru, uitați-vă doar la un calculator al dobânzii compuse pentru a vedea cât poate valora o investiție lunară de 100 $ cu dobândă compusă, de exemplu, în 20 de ani.

 

 

Gânduri finale

Acesta este apelul dvs. de trezire dacă nu ați început încă să construiți un venit pasiv sau o afacere secundară. Indiferent de vârsta pe care o aveți, ar trebui să vă dedicați câteva ore în fiecare săptămână pentru a construi fluxuri de venituri suplimentare. Indiferent dacă lucrează activ la ceva sau pune deoparte 100 de dolari în plus pe active de venit pasiv (cum ar fi împrumuturi P2P, ETF-uri etc.).

Acum am 38 de ani și știu că sună ca un clișeu când spun „aș vrea să fi început mai devreme”. Da, m-am bucurat de viața mea și am cheltuit mulți bani de-a lungul anilor pe lucruri inutile. Nu aș vrea să mă plâng. Dar ar fi trebuit să încep să pun deoparte chiar de acum 10 ani, 100 de dolari măcar

Cel mai bun moment pentru a crea active sau a investi în venituri pasive a fost ieri.

 

Vă voi lăsa la final această poveste care mi se pare foarte potrivită (nu cred că s-a întâmplat de fapt, dar este interesantă)

 

Bill Gates și Pescarul

În timpul unei călătorii recente în Hawaii, Bill Gates a văzut un pescar întins lângă barca lui, fumându-și pipa.

Bill Gates: „De ce nu pescuiești?”

Pescar: „Pentru că am prins destui pești pentru ziua respectivă”.

Bill Gates: „De ce nu mai prindeți ceva?”

Pescar: „Ce aș putea face cu ei?”

Bill Gates: „Câștiga mai mulți bani. Apoi, ai putea avea un motor fixat pe barca ta și să mergi în ape mai adânci și să prinzi mai mulți pești.

Pescar: „Ce aș putea face cu asta?”

Bill Gates: Asta ți-ar aduce mai mulți bani. În curând ai avea suficient să cumperi plase de nailon, deci mai mult pește, și mai mulți bani.

Pescar: „Ce aș putea face cu asta?”

Bill Gates: În curând ai avea suficient să cumperi două bărci, poate chiar și o flotă de bărci. Atunci ai fi bogat ca mine. ”

Pescar: „Ce aș putea face atunci?”

Bill Gates: „Atunci ai putea să te așezi și să te bucuri de viață.”

Pescar: „Ce crezi că fac acum?”

 

Sper că ai avut răbdarea să citești acest text minunat scris cu pasiune și sinceritate de Manuel Becvar.

 

Succes!